Persberichten
Latem brengt hulde aan Herman Van Nazareth
In het gemeentehuis en de boomgaard er achter loopt onder de titel ‘Een sublieme leegte’ van 22 juli tot en 14 augustus een huldetentoonstelling voor kunstenaar Herman Van Nazareth. De man wordt dit jaar 75 en is uit de Leiegemeente niet meer weg te denken.
Geboren te Evergem op 6 november 1936, groeide beeldend kunstenaar Herman Van Nazareth naar een voorname plaats bij de tonalisten en expressionisten op de Vlaamse en internationale kunstscène.
Herman Van Nazareth blijft -sinds al die jaren – een vaste internationale waarde met werk in openbaar bezit en diverse private collecties.
De 75ste verjaardag van Herman Van Nazareth wilde het gemeentebestuur van Sint-Martens-Latem niet zomaar laten voorbijgaan. De kunstenaar werd door de jaren heen een ‘deel van Latem en Deurle’. Hij toefde er sinds 1950 bijna dagelijks, trok op met de plaatselijke kunstenaars en veroverde een stek in het volkse leven van de bloeiende en kleurrijke Leiestreek. Toen het gemeentebestuur hem in 2001 uitnodigde om de start te geven aan het kunstgebeuren ‘Beelden in het Dorp’ twijfelde de kunstenaar geen moment. Met enkele monumentale sculpturen gaf hij de route enkele kunstzinnige landmerken.
Die gulle en spontane inzet wil het gemeentebestuur nu eren met een huldetentoonstelling in het gemeentehuis en in de gemeentelijke boomgaard langs de Leieboorden.
Door Willy Van den Bussche
Van heel weinig heel veel te kunnen maken. Dat was uiteindelijk zijn doel. Heel zijn oeuvre evolueert van veel kijken en zien naar een gereduceerde weergave van wat hij allemaal gezien heeft. Dat is merkwaardig.
Dat is zo typisch aan Herman, hij abstrageerd de realiteit op zijn eigen manier.
Volgens zijn eigen emotie. Volgens zijn emoties die hem ingegeven worden op het ogenblik en dat maakt hem dus ook zo persoonlijk.
Natuur en het menselijk beeld zijn voor Herman essentieel.
Hetzelfde motief doorheen zijn hele oeuvre.
Eerst in de context van de apartheid in Zuid-Afrika, daarna toen hij terug in België was
Weer met de psychologie, het existentiële van de mens.
Die twee samen maken de context waarin Herman zich beweegt, als een soort van erfgenaam van het Vlaams expressionisme.